Krapte op de arbeidsmarkt

In de huidige arbeidsmarkt is het lastig om vakkundig personeel te vinden. Er zijn veel openstaande vacatures. De werkloosheid daalt en werkgelegenheid stijgt. Er kan worden gesteld dat het goed gaat met de Nederlandse economie. Bedrijven vinden het echter lastig om voor vele functies gekwalificeerd personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt is in vrijwel alle sectoren te voelen. Denk hierbij aan sectoren zoals te bouw of de zorg.

Er liggen nog veel kansen bij bedrijven om het HR-beleid zo aan te passen dat kandidaten een open sollicitatie sturen naar bedrijven. Denk hierbij aan voldoende opleidingsmogelijkheden of zelfontwikkeling. Goed werkgeverschap wordt steeds belangrijk in de huidige arbeidsmarkt. Je dient medewerkers steeds meer te weten binden en boeien. Voor bedrijven is dit vaak lastig, omdat het een extra investering is. Goed werkgeverschap dient echter niet te worden onderschat. Het is van groot belang.

Veel bedrijven kiezen er in deze situatie voor om het juridisch werkgeverschap uit besteden. Op deze manier blijf je zelf verantwoordelijk voor de algemene leiding op de werkvloer, maar wordt er door middel van payroll diverse administratieve en financiĆ«le werkzaamheden uit te voeren. Payrollorganisaties investeren veel in hun werknemers. Denk hierbij aan cursussen, opleiding of ander extra’s.

Geef een reactie