Blogs

Resetting Drupal wachtwoord in Drupal 7 zonder drush

Stel je krijgt de vraag van een klant om zijn of haar website aan te passen. Geen probleem toch. Maar dan heb je het user 1 account nodig en dat hebben ze nooit gehad of zijn ze kwijt.
Hiervoor heeft Drush een mooi commando uli. Deze toont een zogenaamde eenmalige login link. Maar dan moet je wel drush tot je beschikking hebben.
Gelukkig kan het ook anders. Ik heb een klein php script gemaakt die deze eenmalige login link voor je kan maken.

Afbeeldingen drupal site downloaden.

Vaak komt het voor dat je even aan een website moet gaan werken om een "klein" probleempje op te lossen. Als ontwikkelaar wil je dat natuurlijk nooit op een live omgeving doen. Dus moet je eerst de code downloaden (of uit een versiebeheer systeem halen) dan een backup van de database downloaden en importeren.

En dan komt de grootste klus. De Drupal files directory moet gedownload worden. Vaak is deze erg groot en hierdoor wordt dit een tijdrovende klus.

Page speed

Google (en andere statistieken pakketten) kijken steeds meer naar de snelheid van het laden van pagina's een mooie en handige dienst. Wat helaas vaak vergeten wordt is dat alle javascript (ajax) calls ook van invloed zijn op de pagina snelheid en de meting hiervan.

Wat vaak gezegd wordt is "We maken er wel een ajax call van dan ziet de bezoeker alvast de pagina". Dit klopt de bezoeker ziet de pagina.

1 jaar wereldomroep

Ongeveer een jaar geleden heb ik de overstap gemaakt van de NCRV (http://ncrv.nl) naar de Wereldomroep (http://rnw.org).

Wat heb ik in die tijd eigenlijk allemaal gedaan:
* Core en modules ge-update
* Nieuwe "sub navigatie" op hoofdwebsite
* Custom sitestat/comscore module gemaakt voor de statistieken
* solr multicore gemaakt
* Meegeholpen aan de lovematters website (http://www.lovematters.info) inclusief de mobiele versie.
* Query's op de database teruggebracht
* Cache beter ingericht
* Koppeling met het backend systeem gemaakt

Wat heb ik allemaal geleerd:
* Cache rules!

Drupal core hacks "the right way"

Ondanks mijn eerder blog toch maar eens een post over het hacken van drupal's core "the right way".

Er zijn momenten dat het "gerechtvaardigd" is om de core te hacken. Onlangs heb ik er zelf ook 1 doorgevoerd op een grote website. Dit verminderde de query's naar de database. Van 314 query's naar 9 query's (!). Een forse verbetering helemaal omdat de database voor deze website het sowieso al vrij zwaar heeft.

Radio Netherlands 4 U

Op vrijdag was er een korte vergadering. Het actie comité van de wereldomroep wil graag een petitie website in 9 talen. "Zullen we 9 wordpress.com blogs aan gaan maken?"
Daar sprong ik snel op in. "Dat kan makkelijk in korte tijd in Drupal". En dat klopte de dinsdag erna heb ik een presentatie gegeven van de Radio Netherlands 4 U website.

Daarna was het wachten op de vertalingen. En de donderdag was de site helemaal af zodat deze vrijdag online (http://www.radionetherlands4u.nl) kon gaan. Inclusief onze eigen experimentele hosting met Varnish!